Gulrotbrød og focaccia

Ingredienser

1000 g Hvetemel

300 g revet gulrot (2 stk)

600 g vann

50 g smør

20 g fersk gjær

15 g salt (2 ts)

Ca 150 g cherrytomater

Maldon flaksalt til dekor på focaccia

 1. Start med å rive gulrøttene og legg det i et desilitermål sammen med oppmålt vann.
 2. Dette kan du gjøre en dag i forveien om du vil, jo lengre gulroten blir liggende i vannet, jo mer farge vil den gi deigen. Ligger gulroten for lenge i vannet, vil den starte å gjære. Maks 2-3 dager.
 3. Du er klar til å kjøre deigen og blander hvetemel, vann og gjær i en eltemaskin.Elt deigen i 5 – 10 minutter før du tilsetter fettet og lar maskinen gå på noe høyere hastighet i ca 5 minutter.
 4. Husk å dra deigen ned fra eltekroken om den henger seg fast.
 5. Når deigen begynner å bli smidig, tilsetter du saltet, elter til saltet har blandet seg inn før du tilsetter gulrøttene. Nå må du elte i ca 5 minutter til gulrøttene er godt blandet inn i deigen.Deigen er nå mye bløtere enn til å begynne med, men lang hviletid vil gjøre at deigen blir fastere og lettere å jobbe med.
 6. Legg deigen i en stor langpanne smurt med litt olje og legg over en plastfilm. 
 7. La deigen hvile i 1,5 – 2 timer. 
 8. Vend deigen – Du bretter sidene over deigen og snur den for å stramme opp deigen. Del deigen i to. Den ene halvdelen kan du legge tilbake i langpannen og klemme den ut, akkurat som du gjør med en tykk pizzabunn. Dra plast over og la denne stå og heve på et lunt sted. Den resterende deigen deler du i passe store emner (ca 100 g).
 9. Bruk litt mel og forme emnene til boller og la de hvile mens du finner frem en springform og smører den. Rundvirk bollene på nytt og rull de i mel før du plasserer de i formen. Legg et kjøkkenhåndkle over formen og hev sammen med focacciaen i ca 1 time.
 10. Sett stekeovnen på 250 grader og plasser en langpanne nederst i ovnen.
 11. Del cherrytomatene i to og press disse ned i focacciaen. Hell over litt olivenolje og strø på litt havsalt før du setter focacciaen midt i ovnen, heller 1 dl varmt vann i langpannen du plasserte nederst i stekeovnen. Lukk ovnsdøren raskt og pass deg for vanndampen.
 12. Stek på 250 grader i 5 minutter før du skrur ned ovnen til 230 og steker i 10-15 minutter, til skorpen har en lys gyllen farge.  Focacciaen smaker herlig som den er, som tilbehør til en suppe eller delt i to med masse herlig pålegg inni.
 13. Nå er rundstykkene i springformen ferdig hevet, og ovnen står igjen på 250 grader. Du gjør samme prosess med 1 dl vann i langpannen. Stek i 5 minutter før du senker temperaturen til 230 grader. Deretter steker du i 20-25 minutter til du har fått en mørk gyllen farge på skorpen. Ta brødet ut av formen og avkjøl på rist.

Velbekomme!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s